Stille krachten van het derde (5): Gertjan Stokkers

In de woelige transferzomer van 2016 is de selectie van het derde versterkt met diverse nieuwe spelers. Deze jongens treden niet altijd in de spotlights, maar spelen wel elke week weer een belangrijke rol als de ‘stille krachten van het derde’. In deze reeks worden ze aan u voorgesteld. De vijfde in de reeks is Gertjan Stokkers.


1. Wat zijn je hobby’s naast het voetbal, Gertjan?
Van alles en nog wat, als ik maar niet stil zit (nou ja, op de trekker kun je prima zitten! ;)) Ik ben bestuurlijk actief bij de Plattelands Jongeren Enschede en het Robersfonds. Daarnaast ben ik secretaris bij het Provinciaal Ploeg Comité van Overijssel. Wij organiseren ploegwedstrijden in het najaar, waar ik zelf ook nog aan mee doe. Het werk op de boerderij (en ‘bijna’ alles wat daar bij komt kijken) is ook een grote hobby van me, net als een gezellige avond met de jongs. Vrij vertaald: Koeien melken, trekker rijden en bier drinken!

2. Hoe bereid jij je optimaal voor op een (belangrijke) wedstrijd met BSC Unisson 3?
Elke wedstrijd is even belangrijk voor mij. Mijn voorbereiding is lekker werken, ’s avonds afsluiten met een biertje (of een paar meer) en dan zondagsochtends fris en fruitig op het veld staan. Of in de kantine zitten. Of op de bank. Met een bak koffie… Afijn, mij is altijd geleerd geen onderscheid te mogen maken tussen wie en wat dan ook. Dus of er degradatie of een kampioenschap op het spel staat, ik wijzig mijn strategische voorbereiding niet.

3. Hoe ga jij om met het winnen of verliezen van een wedstrijd?
Zoals hiervoor aangegeven, ik maak geen onderscheid. Dus trakteer ik mezelf elke zondag met een balletje pinda en een Rivella on the side. Of we nu winnen of verliezen, de smaak verandert niet. Net zoals het bier trouwens, dat blijft ook altijd even lekker!

4. Welke kwaliteiten heb je nodig om het niveau te behalen waar je nu op speelt?
Elke week voornemen om te gaan trainen en niet komen, een goede babbel en ijzersterk de 3e helft ingaan en uitkomen. Dat zijn voor mij de 3 pijlers die hebben geleid tot het behalen van het huidige niveau waarop ik mijn kunsten, al dan niet voetbal gerelateerd, kan laten zien.

5. Bij voetbal is het belangrijk dat je lichaam fit is om de dingen uit te voeren die je moet doen. Wat doe jij om fysiek in topvorm te blijven?
Koeien melken, trekker rijden, praten, bier drinken. En natuurlijk een balletje pinda en een Rivella on the side elke zondag!

6. Moet je als voetballer letten op je voeding?
Ik citeer de volgende woorden uit het interview van BSCU3 Media met Mark ter Mors: “Absoluut niet. Kijk naar Gertjan Stokkers. In de wedstrijd tegen WVV kiest hij ervoor om drie sprintjes achter de tegenstander aan te maken. Speelt hem helemaal kapot en denkt hierna: het is goed geweest voor vandaag!Om vervolgens mij de kans te gunnen om in te vallen. Ik was uiteraard zeer vereerd en doordat Gertjan de tegenstander heeft verzwakt kon ik hem de rest van de wedstrijd met gemak houden. Achteraf sprak de jongen tegen mij dat hij nog nooit zoiets meegemaakt had.” Nou, hieruit is wel duidelijk geworden dat je dus niet op de voeding hoeft te letten, mits je maar genoeg eet. En drinkt. Gewoon zoals ik dat ook doe. Ik help mijn teamgenoten, zoals Mark ter Mors, de tegenstander te verzwakken met mijn goddelijke lichaam. Zo kunnen mijn medestrijders, ook met een slechtere conditie dan ik, die tegenstander met gemak aan. Want zoals velen al opgevallen moet zijn en wij ons nog steeds over verbazen, Mark ter Mors is aangekomen. En hoe. Navraag bij een betrouwbare bron leverde ons de volgende informatie op. 7 kilo erbij. 7 hele kilo’s. Oftewel 14 pond. En de gevolgen zijn zichtbaar. De blouse staat strak, net als de broek. En dan hebben we het nog niet gehad over de conditie. Want deze doorgewinterde sportman vanaf het 1e uur is door onze ‘nieuwste aanwinst’, Nieck E., ingehaald tijdens een conditietest bij de plaatselijke fysiotherapiepraktijk te Boekelo. Nieck E., onze goedlachse verzekeringman uit Twekkelocity, die al voor menig ophef heeft gezorgd in en buiten het veld, vloert hier zomaar Mark ter Mors. Zou dit doorgestoken kaart zijn? Is het conditietestapparaat gesaboteerd door één van beide heren? Ongekende rivaliteit onder de Twekkelose heren? Zal Ron S., ook woonachtig in Twekkelo, zich hier dan ook nog in gaan mengen? Of heeft Nieck E. dan werkelijk een betere conditie als Mark ter Mors??? Ik zou het niet weten. Dit lijkt mij iets voor de afdeling Media van BSCU3 om dit nader te onderzoeken… Afijn, moraal van het verhaal, op dit niveau kun je vreten en zuipen wat je wilt, als je maar aanwezig bent zondags!

7. Wat is de belangrijkste voetballes die je geleerd hebt en van wie kreeg jij deze les?
Dan noem ik toch graag één persoon in het bijzonder: Jan Dalenoord, oud-teamgenoot van het 5e en opperbiermeister van de 3e helft. Eén les van hem die me goed bij is gebleven: “Ga niet trainen, daar krijg je alleen maar blessures van!” Afijn, ik heb nog nooit getraind, maar heb bij menig voetballer van BSC Unisson blessures voorbij zien komen, opgelopen tijdens training. (Navraag kan gedaan worden bij Jeroen Tieberink en Mark Rademaker, 2 lieftallige neefjes van mij die een ware trainingsblessure opgelopen hebben afgelopen jaar!) Jan, Jeroen en Mark; ik wil jullie bedanken voor de wijze les en het aanleveren van bewijsmateriaal. Ga dus niet trainen!!!

8. Van welk teamgenoot zou jij graag iets willen weten?
Ik heb niet één, maar drie teamgenoten waarvoor ik een vraag heb.
– Maarten: Hoe voelt het, om door jongens zoals wij (die jij notabene vroeger als trainer nog wat hebt proberen bij te brengen over voetbal), voorbij gelopen te worden in het veld?
– Ron: Kun jij daadwerkelijk zo snel accelereren en rennen, of heb je punaises in je schoenen en peper in je derriere, waardoor je als een ‘roadrunner’ door het veld raast?
– Ronald: Waar koop je de kleurspoeling die jij gebruikt?

9. Wat moet het team doen om uit de huidige crisis te komen?
Crisis is wel een groot woord. Ik denk dat het snel tijd wordt dat zaterdag de 21e van januari aanbreekt. Er staat dan een teambuildingsactiviteit gepland in het pittoreske Winterberg, Duitsland. Sneeuw of geen sneeuw, het is van belang dat onze neuzen dan dezelfde kant op staan, vooral in de kroeg. Alleen dit kan ervoor zorgen dat wij de 2e seizoenshelft kunnen overleven zonder dat er echt slachtoffers gaan vallen. Of veel tegendoelpunten. De oplossing is simpel: Bier. Veel bier.

10. Wie is de enige terechte aanvoerder van dit team?
Ronald. Deze man straalt iets uit. Wat weet ik niet, maar dat doet er ook niet toe. Ik denk dat de aanvoerdersband goed kleurt bij zijn shirt. Of zo…

Meer interviews

Lees meer interviews met de stille krachten van het derde:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *